Pata Çeke Facebook Twitter LinkedIn

Pata racë Çeke e trashëguar


 • Pata Çeke
 • Patë Çeke me kreshtë
 • Identifikimi gjinor i patave
 • Pse të shtosh patën Çeke?
 • Mbarështimi i patave Çeke
 • Vezë duke u çelur për shitje
 • E shkruajtur nga
 • Hani patë për të shpëtuar patë!
 • 

  Pata Çeke

  Patë Çeke është e vetmja racë patë e lindur në Çeki. Kjo është një rracë e mbajtur këtu për disa shekuj.

  Fotografi Pata Çeke

  Në krahasim me racat e tjera, pata Çeke është relativisht e vogël, por e fortë, rezistente dhe e thjeshtë në të ushqyer dhe mbarështim. Patat kanë një instinkt nëne shumë të mirë që të çelin vezët dhe të rrisin bibat.

  Pendët e patave Çeke janë me cilësi të lartë, kanë një raport shumë të favorshme të puplave te buta (down) në krahasim me llojet e tjera të puplave. Për shekuj me radhë ishte një material i vlefshëm për plotësimin jastëkë.

  Pata Çeke është një racë e përshtatshme sidomos për fermat e vogla, si dhe për fermerët qe rrisin pata për kënaqesi, për shkak të aftësisë së saj kullotëse shumë të mirë. Për shkak të madhësisë të vogël të trupit, prodhimi i përgjithshëm i mishit është disi më i ulët. Për këtë arsye, pata Çeke nuk mund të konkurrojë me patat e mëdha hibride për mish. Avantazhi i patës Çeke është në numërin e madh të prodhimit dhe mishit të cilësisë më të lartë, qe është i holle dhe i shijshëm.

  Për shkak të kërkesave të ulëta për tu ushqyer, mbareshtimi i saj është më i dobishem për fermerët e vegjël në krahasim me kultivimin e racave të rënda ose patave hibride per mish.

  Pata Çeke dikur ishte e përhapur në fshatrat Çeke. Sidomos në Bohemin jugore dhe perëndimore, mbarështimi i patës ishte një burim i rëndësishëm i të ardhurave financiare për fermerët e vegjël. Deri në mes të shekullit të 19-të, më shumë se 50.000 pata janë eksportuar çdo vit në Bavari (Gjermani), më shumë se 1,000 ton pupla në Gjermani, Francë, Zvicër dhe Holandë, 100 ton vezë në Gjermani, Belgjikë dhe madje ne Angli.

  Përshkrimi i rracës

  Pata Çeke

  Pesha
  pata mashkull 5,5-6,6 kg
  pata femër 3,5-5,6 kg

  Prodhimi i vezës 10-20 vezët

  Pesha e vezës 120 g

  Ngjyra e vezës white

  Përdorimi mishi, pupla, (vezët)

  Madhesia e unazës
  pata mashkull 24 mm
  pata femër 24 mm


  Copyright © Pata Çeke, 2006-2024. All rights reserved. Ndryshimet e fundit: 01. April 2024